Ik wil mindful :-)

Mindfulness in Rotterdam

De mindfulnesstrainingen en andere activiteiten van ikwilmindful/Charlotte Maas worden meestal gegeven in Rotterdam-Zuid. Hier heb ik een studio in de Zuidpolderstraat nr 49B vlakbij de halte van lijn 25, 20 en 2 en bus 66 en 77.

Wat leer je in een mindfulnesstraining?

Mindfulness betekent ‘aandachtig‘ of ‘opmerkzaam‘.

In een training leer je dan ook op te merken. Op te merken hoe het echt met je is. Met oefeningen en meditaties krijg je handvatten aangereikt om met meer aandacht te leven. Je leert je aandacht te richten op het hier en nu, op wat je denkt en voelt.

Een mindfulnesstraining bestaat uit  negen sessies, elk met een eigen thema. Het programma volgt de opzet zoals dat ontwikkeld is in de VS door Jon Kabat-Zinn, een arts die met zijn boedhistische achtergrond een programma heeft samengesteld naar meer westerse maatstaven. Hij runt daar een kliniek voor mensen met stressklachten en de methode die hij ontwikkelde heet MBSR en MBCT: Mindfulness Based Stress Reduction en Mindfulness Based Cognitive Therapie.

Een andere belangrijke bron voor de mindfulness beoefening is Tigh Nhat Hanh, een boedhistische monnik gevestigd in Zuid-Frankrijk. Hij is een belangrijke bron voor mindfulness in Europa.

Mindfulness heeft vele bronnen en inspiratiepunten, zoals bijvoorbeeld onderstaand verhaal over een Zen monnik die zegt:

‘Als ik zit dan zit ik

Als ik sta dan sta ik

Als ik ga dan ga ik

Als ik ben aangekomen dan ben ik er’

Zei de monnik

🙂

‘O maar dat doe ik ook’

Zei de ander

‘Nee’ zei de eerste

‘Als jij zit dan sta je al,

Als jij staat dan ga je al,

Als je gaat dan ben je al aangekomen

En als je bent aangekomen dan ben je alweer weg.’

🙁

Herkenbaar?

Met mindfulness leer je het eerste. Opmerken dat je zit, opmerken dat je staat, opmerken dat je gaat zodat je alles meer be’leeft’.